Grove bagels

Bagels 100% fullkorn

I dag har jeg bakt bagels for første gang, og det er definitivt ikke den siste. Jeg har aldri vurdert å lage det før, men i går fikk jeg plutselig bagels på hjernen, så da ble bagelsbaking bare nødt til å bli min søndagsaktivitet. Hurra! Elsker å prøve ut nye ting på kjøkkenet! I tillegg skulle vi få lunsjbesøk, så da passet det jo utmerket.

Jeg har jo spist bagels mange ganger før og jeg digger den helt spesielle konsistensen disse brøda har. De er litt sånn seige og harde, men slettes ikke på en dårlig måte. Det er på en helt riktig måte. Jeg tror nesten jeg foretrekker disse framfor vanlige rundstykker, og selv om det er et steg mer i tilberedningsprosessen, så er det absolutt verdt det. Hemmligheten bak de berømte bagelsene er nemlig at de skal kokes før de stekes i ovnen. Da jeg hørte det for første gang skjønte jeg ingenting.. Virkelig, skal jeg koke en deigklump? Og den løser seg ikke opp? Nope. Den holder seg fin i fasongen og eser ut til å bli en perfekt bagel klar til steking. Det er virkelig ikke vanskelig heller. Jeg så for meg at jeg kom til å kløne litt første gangen, men det gikk sannelig min hatt som en drøm. Så er du glad i å bake burde du virkelig prøve deg på disse. Du kommer til å kose deg med hver eneste jafs 😉

Bagels

Bagels

Bagels 100% fullkorn
(12 små til middels store bagels)

INGREDIENSER:
5 1/2 dl havremel, havregryn malt til mel
5 dl fibra fullkornshvetemel
1 pk tørrgjær
0,5 dl sukrin
1 ts salt
4-5 dl lunkent vann
1 ss akasiehonning
1 ss sitronsaft

Vannbad:
1 ss salt og 2 ss sukrin til 2-3 liter vann.

SLIK GJØR DU:
◊ Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i lunkent vann, honning og sitronsaft. Elt deigen godt, dekk bollen med plastfolie og la den heve i ca. 30 minutter.

◊ Del deigen i passe emner og rull dem til boller. Stikk pekefinger i gjennom midten på bollen slik at du får et hull. Utvid hullet såpass godt at det fortsatt vil være et hull i midten etter heving.

◊ La bagelene etterheve en halvtimes tid. Kok opp en stor kjele med vann. Ha i 1 ss salt og 2 ss sukrin til 2-3 liter vann. Ha oppi så mange bagels som det er plass til i vannoverflaten, og kok dem i 2 minutter på hver side. Fisk dem så opp av vannet og gjenta prosessen med de resterende bagelene.

◊ Pensle med sammenpisket egg og strø over ønskede frø. Stekes ved 225 grader i 15-20 minutter. Avkjøles på rist.

Jeg fikk 12 små til middels store bagels ut av denne oppskriften.

Bagels

grove bagels

Jeg valgte å fylle bagelen min med Philadelphiaost, røkt ørret og kokt egg. Men hva du fyller den med er helt opp til deg! Disse er også fine å ha med i lunsjboksen – vet jeg ville ha gledet meg ekstra til lunsj da i hvert fall 🙂

Ja, også må jeg jo nesten nevne at ørreten er hjemmerøkt fra Nesland, Lofoten av Lill-Anita, mammaen til samboeren. Det er jo litt stas!

5 Comments

  1. Takk for trivelig lunsjbesøk og bra servering!

  2. Marte ST

    Du lager så mye digg mat, Karoline! Prøvde meg på de her i går – supergode 🙂

  3. Pingback: Ukemeny fra Mumfulnes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*