Sunnere ostekake med smak av vanilje og sjokolade

Sunnere ostekake med smak av vanilje og sjokolade

Siden jeg ble så fornøyd med ostekaka mi her om dagen (som ble fortært i løpet av to dager – hovedsakelig av meg) hadde jeg så lyst til å lage en ny en i går. Men jeg ville ikke lage akkurat den samme. Det er jo så moro å prøve ut nye ting på kjøkkenet! Samboeren skjønner seg ikke på denne entusiasmen, men det samme gjelder for meg angående quadcopterflyving..

Heng deg på om du er nysgjerrig på hva som gjemmer seg i denne godsaken her 🙂

Sunn ostekake

Sunn ostekake

Sunn ostekake

Sunn ostekake

Sunn ostekake

Sunnere, proteinrik ostekake med smak av vanilje og sjokolade

INGREDIENSER:
Bunn:
120 g havregryn
80 g mørk sjokolade (jeg brukte 85% kakao, men velg gjerne en med mindre kakao om du ikke glad i mørk sjokolade)
2 ss lønnesirup
1 ss peanøttsmør (kan sløyfes)
En klype salt
En klype kanel

Ostekake:
400 g mager vanilje kesam
200 g mager cottage cheese
3-4 ss sukrin
2-3 dråper vaniljestevia (evt. 1 ts vaniljeekstrakt)
En klype kanel
Saften av en 1/4 sitron
50 g sjokoladebiter (70% kakao)
10 gelatinplater + 3 ss kokende varmt vann

Topping:
50-60 g mandler
2 ts lønnesirup
2 ts vann
Salt
Sjokoladebiter (70% kakao)

SLIK GJØR DU:
Start med å lage bunnen

◊ Rist havregrynene i en tørr stekepanne til de er sprø. Rør kontinuerlig og pass på at de ikke blir svidd. Smelt sjokoladen i vannbad og rør den sammen med havregrynene. Ha i peanøttsmør, lønnesirup, salt og kanel. Bland godt sammen.

◊ Ha bakepapir i bunnen på en form og fordel havregrynene utover. Jeg brukte en hjerteform som er noe mindre enn en springform på 24 cm, men du kan gjerne bruke en slik også. Når bunnen er klar lar du den avkjøle seg mens du setter i gang med å lage selve ostekaken.

Ostekake

◊ Legg gelatinplatene i bløt i 10 minutter. Dette kan du godt gjøre før du tilbereder bunnen.

◊ Ha cottage cheese i en stavmikser og kjør til du får en glatt og kremete konsistens.

◊ Bland sammen cottage cheese, mager vanilje kesam, sukrin, vaniljedråper, sitronsaft og kanel i en bolle. Smak til om du synes ostemassen er søt nok. Rør inn sjokoladebitene.

◊ Klem ut det kalde vannet fra gelatinplatene. Deretter løser du dem opp i 3 ss kokende varmt vann. Visp til gelatinblandingen er klumpfri. Hvis du fortsatt har noen klumper etter dette har du bare gelatinblandingen 10-15 sekunder på full effekt i mikrobølgeovnen – da vil det bli 100% oppløst.

◊ Ha den oppløste gelatinblandingen i en stor bolle og tilsett osteblandingen. Rør godt!

◊ Hell blandingen over bunnen og sett kaken til avkjøling i kjøleskapet. Den bør stå i 3-4 timer før du begynner å skjære i den.

Topping

Jeg valgte å toppe ostekaken med ristede mandler og sjokoladebiter. Altså, de mandlene er virkelig med på å gjøre hele kaka. Noe så godt!

Ristede mandler er superenkelt å lage og virkelig verdt bryet. Lov meg at du ikke dropper dem!

◊ Rist grovt hakkede mandler i en tørr stekepanne på høy varme til det begynner å dufte mandler. I en liten bolle blander du lønnesirup og vann. Ha det oppi stekepannen med mandlene og bland godt sammen. La all væsken fordampe. De er ferdig etter 1-2 minutter. Strø over litt havsalt til slutt. La de avkjøle seg i stekepannen.

◊ Før du serverer kaken har du over mandler og sjokolade. La gjerne kaken stå i romtemperatur 10-15 minutter før den skal serveres. Jeg synes i hvert fall smakene kommer mer på sin rette plass på den måten.

Håper det smaker 🙂

2 Comments

  1. Kristin

    Den ser fantastisk ut! Dette blir nok 17.mai-kaka!:-)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*