Grovt surdeigs-grytebrød

Hei!

Jeg fortsetter ferden med surdeigen.. For dette har nemlig blitt et fast innslag i hverdagen vår. Vet ikke helt om alle parter har vært fornøyd med det hele veien, for jeg skal innrømme at det har blitt litt prøving og feiling. Noen brød har ikke hevet seg, noen har blitt for sure, noen for seige, kompakte, etc. Men det har sin sjarm det også, og det er jo slik man lærer.

Ferskt surdeigsbrød bakt i gryte er en stor favoritt!
Dette slår alt av butikkjøpt brød langt ned i støvlene. Den sprøe, litt seige skorpen i kombinasjon med en saftig og luftig innside er helt, helt nydelig! Det funker fint å steke brødet på et stekebrett, pizzastein eller i brødform også, men min favoritt så langt er gryte. Det viktigste er ikke hva du bruker, men at du baker med surdeig 😉

Grovt grytebrød med surdeig
(1 brød)

INGREDIENSER:
4,5 dl kaldt vann
2 ss boblende surdeigsstarter
300 g hvetemel (helst øko)
300 g sammalt hvetemel, grovt (helst øko)
2 ts salt

FREMGANGSMÅTE:
Ha vann og surdeigsstarter i en bolle (bruk plast eller glass når du baker med surdeig) og rør sammen. Tilsett mel og salt, og bland det hele godt sammen. Jeg bruker stort sett slikkepott og hender når jeg blander, men du kan også bruke kjøkkenmaskin om du foretrekker det. 

Dekk til bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la stå på benken i ca. 4 timer. Ikke noe farlig om det blir en time lenger eller kortere.

Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken og stram den opp. Jeg bruker hevekurv, men det er ikke et krav. Du kan bruke en bakebolle, brødform, ildfast form, etc. i stedet. I hevekurven legger jeg et kjøkkenhåndkle som jeg strør med mel før jeg legger deigen oppi opp ned, dvs undersiden av deigen opp. Strø litt mel over deigen, brett over kjøkkenhåndkle. Sett bollen i kjøleskapet over natten.

Forvarm ovnen og gryten til 250 grader.

Ta ut gryten og hvelv deigen direkte oppi. Du kan eventuelt hvelve deigen ut på kjøkkenbenken, for så å løfte over i gryten. Gjør det du er mest komfortabel med! Skjær et snitt (ca. 1 cm dypt) på langs med en skarp kniv. Ha på lokket og sett gryten tilbake i ovnen. Stek først i 30 minutter. Ta av lokket, sett ned temperaturen til 225 grader og stek videre i ca. 15 minutter. 

Løft brødet ut av gryten og avkjøl på rist. La brødet hvile helst en times tid før du begynner å skjære i det. 

 

– Karoline –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*