Grove surdeigsrundstykker med havre

På tide med en ny oppskrift dere 🙂

Etter at baby nummer 3 (!) meldte sin ankomst har jeg endelig turt å prøve meg på surdeigsbakst!

Jeg har lenge vært nysgjerrig, men den “skumle” surdeigsstarteren har fått meg til å holde litt avstand. Men når jeg plutselig kom over en skikkelig enkel fremgangsmåte på å dyrke frem surdeigsstarter (se her) klarte jeg ikke å la være, og nå er jeg helfrelst. Surdeigsbakst er superenkelt når du først har kommet inn i det og ikke minst veldig fleksibelt. Deigen kan nemlig stå i kjøleskapet i flere døgn uten at det gjør noe. Så folkens, ikke la surdeigsstarteren være så skummel, den er egentlig veldig fascinerende og ikke vanskelig å holde liv i i det hele tatt.

Disse rundstykkene bakt med surdeig er sabla gode! De har en sprø, steinovnsbakt-lignende utside og en saftig innside – yum!

Grove surdeigsrundstykker med havre
(10 stk)

INGREDIENSER:
4,5 dl kaldt vann
2 ss boblende surdeigsstarter
300 g hvetemel (helst økologisk)
200 g sammalt hvete, grov (helst økologisk)
100 g lettkokte havregryn
2 ts salt

FREMGANGSMÅTE:
Ha vann og surdeigsstarter i en bolle (bruk plast eller glass når du baker med surdeig) og rør sammen. Tilsett mel og salt, og bland det hele godt sammen.

Dekk til bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la stå på benken i ca. 4 timer. Ikke noe farlig om det blir en time lenger eller kortere.

Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken og stram den opp. Jeg bruker hevekurv, men det er ikke et krav. Du kan bruke en bolle, brødform, ildfast form, etc. i stedet. I hevekurven legger jeg et kjøkkenhåndkle som jeg strør med mel før jeg legger deigen oppi opp ned, dvs undersiden av deigen opp. Strø litt mel over deigen, brett over kjøkkenhåndkle. Sett bollen i kjøleskapet over natten.

Forvarm ovnen og stekebrettet til 250 grader.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut. Del i passende biter med en deigskrape, ev. en skarp kniv.

Ta stekebrettet ut av ovnen og dra bakepapiret over – vær forsiktig så du ikke brenner deg! Sett brettet midt i ovnen og reduser varmen til 230 grader. Stek i ca. 30 minutter, eller til rundstykkene begynner å få litt farge.

Avkjøl på rist. Oppbevar i et kjøkkenhåndkle eller frys de ned og ta opp etter behov.

– Karoline –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*