sweet potato buckwheat granola

Chunky homemade sweet potato-buckwheat granola

Hei! Du vet den müslien med store sprø og knasende biter som du finner i butikken? Crüsli er et av de merkene som har en slik type müsli. Jeg synes den müslien er skikkelig digg. Knasende, sprø biter som smaker altfor godt. Men, det er jo så trist at den inneholder så mye sukker. Derfor spiser jeg den veldig sjeldent. Jeg lager min egen müsli, som jeg ser veldig mange andre gjør også. Her om dagen lagde jeg en ny variant som jeg ble veldig fornøyd med, og tenkte derfor at jeg ville dele den med dere. Tidligere har jeg bare brukt havregryn, nøtter og frø, men denne gangen tok jeg med bokhvete også, og det angrer jeg ikke et sekund på. Jeg er sikker på at den alene løftet granolaen ti hakk, minst. Resultatet ble knasende, men samtidig litt seige biter. Akkurat sånn det bør være i mine øyne.

Tidligere har jeg brukt banan, olje og vann for å fukte müsliblandingen, men nå sist prøvde jeg med søtpotet, banan, olje og vann, og det syns jeg ga en mye bedre smak. For mye banan gir fort en veldig dominerende smak. Selv om granolaen har en oransje farge vil jeg ikke si at du kan kjenne noe særlig til smaken av søtpoteten. Den er hovedsakelig med for å få bort litt banansmak, men med på kjøpet så får du jo masse sunne næringsstoffer.

Framover kommer jeg nok til å prøve ut litt forskjellige ingredienser i müslien, så følg med om du er en müslielsker 🙂

Chunky homemade sweet potato-buckwheat granola

Chunky homemade sweet potato-buckwheat granola

Chunky homemade sweet potato-buckwheat granola

Chunky homemade sweet potato-buckwheat granola

Ingredienser:
250 g havregryn (jeg brukte små)
200 g hel bokhvete
150 g nøtter (jeg brukte mandler og hasselnøtter)
1 ts kanel
1 ts kardemomme
Et dryss nellik
1 søtpotet (jeg brukte en på ca. 200g)
1 banan
30 g kokosolje (evt. rapsolje)
3 ss lønnesirup
1 ts vaniljeekstrakt
1 ss sukrin
Tørket frukt (jeg brukte aprikoser og rosiner)

Slik gjør du:
1. Del søtpoteten i biter og sett den i mikrobølgeovnen på full effekt i ca. fem minutter.
2. Skyll bokhveten i glovarmt vann. Kok opp vann, ha i bokhveten og la det koke i et par minutter. Skyll den i kaldt vann og la den stå.
3. Hakk mandler og hasselnøtter, og bland sammen alt det tørre.
4. Ta av skallet på søtpoteten og ha den i en food prosessor sammen med banan, smeltet kokosolje, lønnesirup og vaniljeekstrakt.
5. Ha det våte i det tørre, og bland så godt det går. Ha i vann. Det kan hende du må ha mer enn to desiliter, men blandingen skal ikke være dryppende våt. Vannet skal bare gjøre så alt har blitt fuktig.
6. Spre blandingen på et stekebrett med bakepapir, ha over sukrin, og stek på 180 grader i ca. 60 minutter. Vend blandingen hvert kvarter. Mot slutten av steketiden, bland inn aprikoser og rosiner og la det stå i 5-10 minutter. La det avkjøle seg helt før du har det over i et lufttett glass eller boks.

Server med melk, yoghurt, kesam, greek yoghurt, cottage cheese, frukt, bær, etc. Til første smakstest brukte jeg melk og blåbær – veldig godt!

Chunky homemade sweet potato-buckwheat granola

Chunky homemade sweet potato-buckwheat granola

Her i huset ble hvert fall denne müslien veldig godt mottatt. Jeg lagde den fredag morgen, og i går kveld var det bare en liten håndfull igjen.. Så jeg må nok hive meg rundt å lage en ny ladning.

Ha en fin start på uken!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*